Nak Tahu Tak Perniagaan Yang Boleh kita Lakukan Tanpa Modal Yang Banyak ??

Perusahaan snek atau makanan ringan merupakan salah satu perniagaan modal kecil yang dijamin tidak akan lupus. Lebih-lebih lagi jika makanan ringan tersebut merupakan makanan istimewa yang tersendiri.  Sher pasaran makanan ringan atau snek amat luas dari golongan kanak-kanak sehinggalah golongan dewasa. Apatah lagi jika anda mula meluaskan jualan anda ke luar bandar, perniagaan anda akan mendatangkan keuntungan yang besar.

Makanan ringan

Bagi anda yang mempunyai kemahiran membuat pelbagai jenis makanan ringan, samada kuih kering, keropok, kerepek dan lain-lain, tidak salah anda cuba menghasilkan suatu idea perniagaan untuk menjana pendapatan. Untuk mencapai kejayaan, sesebuah perniagaan tidak dapat lari daripada pengurusan. Oleh itu, jangan ragu-ragu untuk membuka perniagaan makanan ringan dengan modal kecil asalkan adanya kemahiran dan kebolehan mengurus dengan baik.

Pastikan bahawa makanan ringan yang anda dihasilkan daripada bahan-bahan bermutu.  Pastikan anda mengekalkan kualiti dan hindari penggunaan bahan tambahan yang berbahaya untuk kesihatan pelanggan, contohnya pemanis tambahan, pewarna tiruan, bahan pengawet yang berlebihan dan lain-lain.

Perhatikan pembungkusan setiap makanan ringan yang hendak dijual. Perkara pertama yang dilihat oleh pengguna adalah penampilan makanan. Makanan akan nampak lebih menarik dengan bungkusan berwarna. Itulah sebabnya penampilan merupakan faktor penting yang harus dititikberatkan.

Ubahsuai pelbagai jenis makanan ringan untuk menambah nilai tersendiri produk anda. Semakin banyak variasi, semakin tertarik para pengguna untuk mencuba pelbagai variasi menu yang ada. Jangan copy and paste je produk orang ye, boleh ubah mengikut inovasi masing-masing.

Pada peringkat awal, anda boleh membuat pengeluaran kecil-kecilan yang mampu dibuat menggunakan peralatan sederhana. Hal ini penting kerana pada peringkat awal biasanya pendapatan belum stabil dan anda tidak perlu mengeluarkan modal perniagaan yang terlalu besar.

Selalu berfikiran positif boleh memberi pengaruh besar kepada perniagaan anda. Jika anda selalu berfikiran positif, besar kemungkinan anda juga akan lebih bersemangat dalam menjalankan perniagaan. Jangan khuatiri hal-hal yang belum tentu terjadi, kerana hal ini akan menghalang anda daripada mencapai kejayaan.

Sumber : //www.usahawan.com/perniagaan/perniagaan-makanan-ringan-dengan-modal-kecil.html/

(Yanie)