3 TIPS PENTING BUAT SALES GILA-GILA

Ramai usahawan mengadu sales teruk tiap tiap bulan. Ada yang buat bisnes online dan tak kurang jugak bisnes offline. Usahawan produk pun mengeluh, usahawan perkidmatan pun menggeleng. Tengok prestasi syarikat yang tak naik naik. Meh saya nak sharekan beberapa tips untuk naikkan jualan bisnes :-

Tips 1 – “ANGLE” PRODUK

Kadang kadang kita dah ada produk yang betul untuk masuk market. Cuma “angle” untuk product positioning tu yang salah.

“Angle” ni sangat penting kerana sekarang ni terdapat lambakan bisnes yang sama dan telah mewujudkan satu competition yang stiff antara satu sama lain.

Sebagai contoh, sekarang ni ramai yang berlumba lumba untuk menjadi pengasas produk. Untuk mewujudkan produk bukan satu masalah yang besar tetapi untuk memasarkannya sehingga meletop di pasaran adalah sangat susah.

Contohnya bisnes AIS KRIM. Kalau menggunakan teknik jualan yang biasa di buat oleh orang lain, sales juga akan menjadi biasa biasa.

Tetapi disebabkan angle yang digunakan adalah AIS KRIM PASU, orang akan tertanya-tanya tentang pasu tersebut menyebabkan sales naik mencanak-canak dan ramai orang pulak meniru teknik jualan cara pasu tersebut. Itu adalah angle yang bagus.

So sekarang tolong fikirkan angle yang bagus untuk bisnes anda.

Tips 2 – TEAM

Anda perlu ada team yang cukup untuk buat sales gila gila. Kalau anda sorang yang reka produk, anda sorang yang run FB Ads, anda juga yang menjawab PM, anda juga menjadi akauntan dan anda juga yang menjadi tukang pos.

Jaminanannya adalah bisnes anda akan melakukan jualan, tetapi jumlahnya agak kecil kerana anda tak akan cukup tangan untuk handle everything.

Saya mengenali beberapa orang yang telah melakukan jualan online jutaan ringgit. Of course beliau mempunyai pekerja yang ramai untuk menjalankan bisnes tersebut.

Yang menariknya adalah sebahagian besar pekerja beliau hanya bekerja dari rumah sahaja. Tekniknya adalah dengan menggajikan ramai pekerja dengan gaji seminimum mungkin tetapi sediakan untung komisen julan yang besar kepada mereka.

Jangan terkejut sekiranya mereka ini mampu menjana sehingga 6 ke 7 ribu sebulan dengan bekerja dari rumah. Produktiviti mereka meningkat disebabkan teknik bebas masa tersebut.

Contoh tim yang diperlukan untuk buat sales gila gila adalah seperti berikut.

✔️ Designer/photographer/videographer utk mengahasilkan tools pemasaran yang superb.

✔️ Tim “Close sales” yang telah dilatih untuk berinteraksi dengan hebat di dalam Whatsapp dan FB.

✔️ Akauntan untuk memastikan kelancaran duit masuk dan keluar.

✔️ Tukang jaga stok dan tukang pos.

✔️ Anda jalankan FB Ads dan team anda akan lakukan yang selainnya.

Tips 3 – COPYWRITING

Anda memerlukan skrip jualan yang hebat untuk menarik minat pembeli.

Terdapat jutaan produk di jalankan secara online.

Bagaimana untuk anda kelihatan menyerlah dari mereka?

Jawapannya adalah dengan mempunyai copywriting yang padu. Semua bisnes menggunakan copywriting di dalam urusan pemasaran mereka. tidak kira untuk banner, bunting, business card, profile company ataupun yang paling crucial adalah untuk FB Ads.

Anda perlu belajar teknik copywriting berpengaruh dari guru guru yang telah terbukti kehebatannya.

Dengan copywriting yang hebat, bisnes anda akan lebih kedepan berbanding pesaing anda kerana ayat ayat yang digunakan adalah berbentuk soft selling dan bukannya hard selling.

Ayat jualan tersebut akan menarik untuk orang membaca dan ayat CTA (call to action) akan menyebabkan orang akan bank in ke akaun anda laju laju.

(Sumber: //www.primahartanah.com/3-tips-penting-buat-sales-gila-gila/)