CARA MEMASARKAN PRODUK KELUARAN TEMPATAN

 

Dalam lambakan produk keluaran import di pasaraya, produk keluaran tempatan dilihat mempunyai ruang yang terhad untuk bersaing di pasaran Malaysia. Adakah produk ni kurang mendapat perhatian kerana pembeli masih ragu ragu dengan kualitinya? Bagaimanakah cara untuk pengusaha produk tempatan membuktikan bahawa produk mereka setanding dengan produk keluaran syarikat yang sudah dikenali?

  • MEDIA SOSIAL SEBAGAI MEDIUM PROMOSI

Seperti umum sedia maklum bahawa pengusaha produk keluaran tempatan ini terdiri dari pengusaha kecil-kecilan atau usahawan desa yang mengusahakan perniagaan dari rumah. Pasaran produk mereka juga terhad hanya di beberapa kawasan tertentu. Di sini lah pengusaha ini harus memanfaatkan penggunaan gadget dan media social sebagai medium untuk mempromosi produk keluaran mereka dan ianya percuma! Mereka hanya harus memuat turun aplikasi seperti Facebook dan Instagram dan memuat naik gambar dan menyertakan lokasi perniagaan, nombor telefon dan alamat email untuk memudahkan individu yang berminat mencuba produk anda. Pengusaha belacan dan keropok losong pun boleh mencuba alternatif ini. Kenapa tidak?

  • ALTERNATIF PROMOSI

Usahawan desa ini biasanya menjalankan operasi di dalam kawasan kampung jadi salah satu cara untuk mempromosi produk mereka adalah mempamerkan signboard, bunting dan poster di tepi jalan utama dan sekaligus menjadikan pengguna jalan raya sebagai pelanggan anda. Keberkesanan cara ini terbukti sebagai medium yang efektif dalam usaha mempromosi produk anda terutamanya dalam musim cuti umum dan musim perayaan di mana penduduk kota berpusu pusu pulang ke kampung halaman.

  • AGEN SELURUH MALAYSIA.

Tidak semua usahawan desa ini mampu membuka kedai fizikal oleh itu, mempunyai agen di serata Malaysia adalah salah satu cara yang mendapat respon yang memberansangkan. Agen juga kebanyakkannya terdiri dari suri rumah dan ibu tunggal yang ingin menjana pendapatan sekaligus membantu menaikkan taraf kehidupan golongan ini. Oleh kerana itu, produk anda juga lebih mudah didapati dan tidak tertumpu pada kawasan sekitar saja. Siapa tak kenal Jeruk Madu Pak Ali yang dulunya diusahakan secara kecil- kecilan saja tapi sekarang bukan sahaja memiliki kedai sendiri malah, Jeruk Madu Pak Ali mempunyai agen di seluruh negara terdiri dari peruncit kecil, ibu tunggal dan suri rumah. Jadi ianya memudahkan pelangganyang ingin membeli produk anda tidak perlu lagi ke kawasan perusahaan anda yang mungkin terletak agak jauh dari lokasi mereka.

  • MENYERTAI EKSPO DAN KARNIVAL

Terdapat pelbagai juga ekspo atau karnival keusahawanan yang diadakan untuk usahawan desa ini mempromosi produk keluaran mereka seperti AgroFest dimana usahawan ni giat mempamerkan produk keluaran mereka dari ubatan tradisional, produk makanan sunnah, makanan sejuk beku, dan produk asas tani yang lain. Ini ialah peluang terbaik bagi usahawan desa untuk memikat hati pengunjung yang hadir, sediakan juga pamplet untuk kemudahan pengunjung menghubungi anda semula sekiranya mereka berminat. Terdapat pelbagai alternatif yang boleh digunakan untuk memasarkan produk tempatan selain menjual barangan di pasaraya dan cara ini juga membuatkan pengusaha lebih mudah didekati pelanggan dan lebih bersifat telus.

mass ( www.wasap.my/60167467852/mesinmakananmass)