Nak Tahu Tak Kelebihan Mempelajari Bahasa Asing?

Tahu kah anda bahawa mempelajari bahasa asing amatlah digalakkan kerana ia akan memberi kelebihan di dalam kehidupan seharian kita. Tidak dinafikan pada zaman yang semakin canggih ini, kelebihan bertutur mahupun kefahaman memang akan menjadi kelebihan kepada individu tersebut. Jadi, nak tahu tak kelebihan yang akan diperolehi jika mempelajari bahasa asing? Kalau nak tahu, jom baca entri di bawah sampai habis 🙂

1) Ilmu Pengetahuan

Antara keistimewaan mereka yang menguasai bahasa asing adalah memperoleh lebih banyak ilmu pengetahuan berbanding mereka yang langsung tidak menguasai bahasa asing. Hal ini dikatakan sedemikian kerana seseorang yang menguasai bahasa asing dapat membaca serta memahami buku-buku dan artikel dalam bahasa tersebut. Tamsilnya, individu yang telah menguasai Bahasa Inggeris boleh membaca dan memahami bahan bacaan yang dikeluarkan dalam bahasa tersebut. Sementelahan pula, dasawarsa ini Bahasa Inggeris digunakan secara meluas di seluruh negara. Bagi mereka yang telah menguasai bahasa Inggeris, mereka akan mudah untuk membuat rujukan dalam laman-laman sesawang kerana laman-laman sesawang banyak digunakan dalam Bahasa Inggeris. Tuntasnya, individu yang menguasai bahasa asing akan memperoleh lebih banyak ilmu pengetahuan.

2) Mendapat Ramai Kenalan

Selain itu, seseorang yang menguasai bahasa asing akan mendapat ramai kenalan sama ada dari dalam mahu pum luar negara. Hal ini disebabkan oleh orang yang menguasai bahasa asing mudah untuk berhubung dan berkomunikasi dengan dunia luar. Buktinya dapat kita perhatikan di depan mata, lihat sahajalah negara kita yang mempunyai kepelbagaian kaum dan bangsa ini. Amsalnya, sekiranya seseorang itu mampu menguasai bahasa Mandarin, dia tidak akan berasa janggal apabila bertutur dengan orang Cina berbanding orang yang tidak belajar bahasa tersebut. Tambahan pula, sekiranya kita menguasai bahasa asing seperti bahasa Mandarin dan bahasa Tamil, kita akan dapat mengeratkan hubungan sesama kaum dan bangsa di negara kita, Malaysia sekaligus mewujudkan negara yang dapat bersatu dalam usaha memajukan negara di persada global.

3) Melanjutkan Pelajaran

Di samping itu, orang yang menguasai bahasa asing mudah untuk melanjutkan pelajaran ke menara gading. Hal ini kerana, kontemporari ini banyak universiti menggunakan bahasa asing iaitu bahasa Inggeris sebagai bahasa pengajaran dan pengantarnya. Tambahan pula, penguasaan bahasa asing amatlah vital sekiranya seseorang ingin melajutkan pelajaran  ke luar negara. Sebagai contoh, seseorang yang berhasrat untuk melanjutkan pelajaran ke England, memerlukan penguasaan bahasa Inggeris yang mantap agar tidak mengalami sebarang kesukaran di sana. Natijahnya, orang yang menguasai bahasa asing akan mudah untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi.
Ini adalah antara kelebihan jika kita mengusai bahasa asing di dalam kehidupan kita.  Seseorang akan menerima banyak manfaat sekiranya menguasai bahasa asing.
(Sumber : //shazioshazo.blogspot.com/2018/03/kebaikan-menguasai-bahasa-asing.html)
Yanie