CARA BUAT DODOL UNTUK BISNES

Dodol sangat terkenal di Malaysia walaupun makanan ini berasal di negera jiran kita sendiri, iaitu Indonesia.

Dodol dikenali sebagai manisan di mana, menurut John Crawfurd (1852), dalam kamus yang bertajuk “A grammar and dictionary of the Malay Language: with a preliminary” ada mencatatkan perkataan “confectionery” memberi maksud kepada manisan atau dodol.

Jarang sekali kita melihat anak muda atau remaja tahu membuat dodol kerana cara penyediaannya sangat sukar. Kebanyakkannya hanya orang yang berusia sahaja yang mahir dalam membuat manisan ini memandangkan cara memasaknya juga sukar dan memakan masa yang agak lama iaitu sekitar 4 jam hingga 8 jam. Semakin lama dodol dimasak, maka semakin tahan dodol tersebut.

Makanan dodol ini bukan sahaja terkenal di Malaysia, tetapi ia juga terkenal di luar negara seperti Filipina, Indonesia, India, Afrika dan Singapura. Menariknya, negara India dan Afrika Timur akan menghidangkan dodol semasa perayaan Krismas yang disebut sebagai “halwa”.

Antara bahan-bahan yang diperlukan dalam memasak manisan dodol ialah;

 • Santan pekat
 • Gula melaka
 • Gula pasir
 • Tepung beras
 • Air

Daun pandan (untuk mewangikan dodol)

CARA RINGKAS PENYEDIAAN DODOL SEPERTI BERIKUT;

 1. Panaskan kawah
 2. Bancuh tepung beras dengan air suam
 3. Masukkan bancuhan tepung (2) ke dalam kawah
 4. Masukkan santan ke dalam kawah
 5. Kacau sehingga mendidih dan masukkan gula Melaka
 6. Kacau hingga larut dan masukkan daun pandan
 7. Masak sehingga likat selama 4 jam hingga ke 8 jam

Masakan tradisional ini banyak menambat hati masyarakat kerana keenakkannya dan harga yang murah. Masakan ini juga sangat popular di kalangan kita kerana terdapat keunikan dalam memasak dan cara penyediaan manisan tersebut. Di pasaran, dodol dijual dengan harga RM 7.50 untuk 500gram.

Dodol mempunyai warna yang gelap iaitu hitam dan tekstur yang lembut dan sedikit melekit. Kini, terdapat pelbagai warna dan perisa dodol yang dihasilkan di pasaran untuk memvariasikan dan mencipta keunikan yang berbeza dengan yang lain.

Demikianlah perkongsian mengenai makanan tradisional iaitu dodol. Makanan turun temurun ini seharusnya dikuasai cara penyediaannya oleh anak muda agar ia tidak luput dimakan zaman.

Kalau nak lebih mudah dan cepat, guna kawah hitam .