Fakta Menarik Mengenai Buah Pisang Yang Tidak Diketahui Umum

Pisang adalah antara salah satu buah yang paling popular di dunia dan digemari ramai. Ia mempunyai banyak manfaat, kebaikan pada kesihatan. Pisang mengandungi beberapa nutrien yang penting dan memberikan manfaat dalam pencernaan, kesihatan jantung dan penurunan berat badan. Antara fakta menarik tentang pisang yang sangat menakjubkan ialah:

 • Mengandungi banyak nutrien penting

Pisang berasal dari Asia Tenggara. Ia kini ditanam di banyak bahagian yang panas di seluruh dunia. Pisang mempunyai pelbagai warna, saiz dan bentuk. Yang paling biasa ditemui adalah Cavendish, sejenis pisang pencuci mulut. Ia berwarna hijau ketika masih muda dan kuning apabila sudah masak.

 • Pisang dapat meningkatkan kesihatan penghadaman

Pisang bersaiz sederhana mempunyai kira-kira 3 gram serat, menjadikan pisang sebagai sumber serat yang sangat baik. Ia mengandungi dua jenis serat utama iaitu pektin dan kanji tahan. Jumlah pektin semakin berkurangan apabila pisang semakin masak dan kanji tahan pula ditemui dalam pisang muda. Pektin ialah sejenis heteropolisakarida berstruktur terkandung dalam dinding sel utama tumbuhan. Kanji tahan terlepas dihadamkan dan berakhir di usus besar. Ia akan membantu memusnahkan bakteria dalam perut yang terkumpul.

 • Pisang dapat menurunkan berat badan

Tiada kajian yang menguji kesan pisang secara langsung terhadap penurunan berat badan. Walau bagaimanapun, pisang mempunyai beberapa sifat yang harus menjadikannya makanan yang mesra dalam pengurangan berat badan.

 • Pisang dapat membantu kesihatan jantung

Kalium adalah mineral yang penting untuk kesihatan jantung terutamanya dalam pengawalan tekanan darah.

 • Pisang muda meningkatkan kepekaan insulin

Rintangan insulin merupakan faktor risiko utama bagi kebanyakan penyakit yang paling serius di dunia, termasuk diabetes jenis 2. Menurut beberapa kajian mendedahkan bahawa pengambilan 15 hingga 30 gram kanji tahan setiap hari boleh meningkatkan kepekaan insulin sebanyak 33% hingga 50% dalam hanya 4 minggu.

 • Pisang membantu kesihatan buah pinggang

Kalium adalah penting untuk kawalan tekanan darah dan fungsi buah pinggang yang sihat. Sebagai sumber diet kalium yang baik, pisang mungkin bermanfaat untuk mengekalkan buah pinggang dalam keadaan yang baik.

Satu kajian mengatakan selama 13 tahun terhadap wanita menentukan bahawa mereka yang memakan pisang 2 hingga 3 kali seminggu akan mempunyai kemungkinan menghidap penyakit buah pinggang 33% lebih rendah berbanding yang tidak.

 • Pisang dapat menggantikan minuman energi

Ini salah satu alasan mengapa para atlet sangat mencintai pisang. Atlet olimpiade, Yohan Blake, bahkan dikhabarkan makan 16 pisang setiap hari, jika anda termasuk orang yang aktif, pisang merupakan pilihan yang tepat untuk menjadikan bahan bakar otot anda. Buah ini juga kaya dengan antioksidan dan nutrisi yang sangat penting yang dapat menambahkan energi.

 • Pisang merupakan sumber vitamin chicago

Pisang juga merupakan vitamin C. Pisang menyediakan 15 persen dari kebutuhan vitamin C harian tubuh. Vitamin C adalah antioksidan yang sangat penting untuk membantu meneutralkan radikal bebas.

 • Pisang menurunkan tekanan darah

Pisang ukuran sedang mengandung 422 mg kalium. Berbagai kajian menunjukkan bahawa kalium bisa membantu menormalkan tekanan darah dan mengurangi risiko stroke. Orang dewasa membutuhkan 4,700 miligram potasium sehari, dan pisang berukuran sedang menyediakan hampir 10 persen dari kebutuhan harian.

 •  Pisang dapat membahagiakan hati anda

Pisang yang ukuran kecil mengandungi 27 mg magnesium, yang dapat membantu meningkatkan suasana hati dan membahagiakan hati. Rendahnya tingkat magnesium dalam tubuh dapat mengurangkan depresi dalam diri, kecemasan, mudah tersinggung dan mood yang tidak baik.

 •  Bauan pisang dapat menekan nafsu makan

Menurut beberapa penelitian yang dilakukan di Smell and Taste Treatment Research Foundation di Chicago mengatakan, bau makanan tertentu yang dihirup sewaktu sedang kelaparan dapat mengelabui otak kita salah satunya adalah pisang. Pisang dapat meningkatkan nafsu makan bagi mereka yang sedang mengamalkan diet seimbang. Pemakanan zat yang tinggi ini sangat sesuai untuk diamalkan. Malahan pisang akan membuat kita akan berasa kenyang lebih lama. Selain kaya serat, pisang juga mengandungi pati, jenis karbohidrat yang sangat tinggi.

Itulah merupakan fakta yang menakjubkan mengenai buah pisang. Justeru itu, kita seharusnya mengamalkan buahan-buahan yang tinggi nutrien dan zatnya untuk membantu pertumbuhbesaran badan kita.

Semoga perkongsian kali ini memberi manfaat kepada ada semua ye..

https://kedaimesinmakanan.com/kelebihan-pisang…-tidak-diketahui/