INPIRASI USAHAWA BERJAYA

4 Sikap yang ada pada Semua Usahawan Berjaya

Bukan mudah nak jadi usahawan berjaya. Sebab itu kajian demi kajian dilakukan untuk mengenal pasti kenapa golongan usahawan berjaya tersebut berjaya sedangkan ramai lagi yang gagal.

“Success in business requires training and discipline and hardwork. But if you’re not frightened by these things, the opportunities are just as great as they ever were.” – David Rockefeller

Seperti yang diucapkan oleh David Rockfeller di atas, jika seseorang itu tidak takut mendengar perkataan,

Berlatih

Disiplin

Kerja Keras

Dia mempunyai peluang yang terbuka luas di hadapannya untuk meraih kejayaan. Petua tersebut sebenarnya boleh dipakai dalam apa jua lapangan seandainya kita mahu terbang tinggi ke awan.

4 sikap yang biasanya dikongsi oleh para usahawan kecil dan sederhana yang berjaya mengharungi pahit getir dalam dunia perniagaan dirumuskan oleh satu badan NGO yang bermatlamat membantu para usahawan kecil dan sederhana yang menamakan diri mereka score

Daripada kajian mereka, ada 4 perkara atau sikap seperti di bawah biasanya ada pada semua para usahawan berjaya:


Pengalaman dalam kerjaya

Mereka yang mempunyai pengalaman dalam kerjaya makan gaji dan berjaya melaksanakan tanggung jawab sepanjang kerjayanya biasa mampu membuat keputusan perniagaan yang baik berbanding mereka yang tak berpengalaman. Golongan ini juga punyai harapan cerah untuk mendapatkan modal dan biasanya usaha mereka tidak akan mampu sekerat jalan. Taukeh Pasaraya Mydin adalah contoh yang baik dalam perkara ini. Mereka yang ada mengikuti ceramahnya tentu pernah mendengar pengalaman kerjaya beliau.

Perancangan perniagaan

Ada pendapat mengatakan bahawa kertas kerja perniagaan tidak perlu untuk memulakan perniagaan. Tetapi perancangan perniagaan tetap penting samada ada diterjemahkan di atas kertas maupun terpahat dalam otak usahawan. Jika usahawan memerlukan pinjaman perniagaan, maka perancangan perniagaan perlu dicurahkan di atas kertas untuk memudahkan kelulusan pinjaman perniagaan. Biasanya mereka yang ada perancangan adalah 2 kali lebih berjaya daripada yang tidak ada.

Perwatakan yang positif

Personaliti yang baik seperti memahami, mudah berkawan dan seumpamanya amat membantu dalam kejayaan seseorang. Jika anda rasa menjadi diri anda seadanya sedangkan anda kaki panas baran, tidak penyabar dan seumpamanya boleh membuatkan anda menjadi usahawan berjaya, fikirkan semula.

Mentor

Ini sudah beberapa kali saya nyatakan dalam beberapa artikel sebelum ini. Mereka yang mendapatkan bantuan mentor atau seumpamanya sejak sebelum berniaga biasanya 3 kali ganda akan memulakan perniagaan berbanding mereka yang sekadar angan-angan atas katil tanpa berusaha mencari seorang mentor. Kajian juga mendapati mereka yang ada mentor berpeluang sebanyak 7 kali lebih baik untuk mendapatkan dana berbanding yang tak ada mentor. Walaupun kadar kegagalan cukup tinggi pada tahun pertama, 84% dari usahawan yang ada mentor biasanya mampu melepasi tahun pertama dan kedua perniagaan mereka.

Cuba ulang baca keempat-empat perkara di atas dan fikirkan samada anda ada kesemua sikap yang dinyatakan untuk meluluskan anda masuk dalam golongan mereka yang bakal menjadi usahawan berjaya.