Mesin Kuih Siput

Mesin Kuih Siput

Hai Usahawan Berjaya, Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Entry saya kali ini saya nak kongsikan  mengenai Mesin Kuih Siput. Haa, mesti ramai yang teruja kan? Sebab kini anda tidak perlu lagi menggunakan tangan untuk mengentel kuih siput. Dengan adanya mesin kuih siput, segala proses membuat kuih siput boleh dilakukan dengan cepat dan mudah. So stay tune ye untuk mengetahui mengenai Mesin Kuih Siput.

Mesin Kuih Siput

Kuih siput merupakan sejenis kuih yang dibuat daripada tepung gandumtepung ubi dan marjerin. Ia kemudian dicampur rempah dan dibentuk siput dengan menggunakan acuan sebelum digoreng dengan minyak masak menggunakan api serdahana perlahan sehinga ia kekuningan dan di angkat, sedia untuk dihidangkan. Kebiasaannya kuih siput ini dihasilkan secara manual oleh ibu-ibu kita, para usahawan dengan cara menggetel menggunakan tangan. Agak letih bukan untuk menggetel terutama jika dalam kuantiti yang banyak?

Mesin kuih siput digunakan untuk menggantikan kaedah manual yang digunakan oleh para usahawan untuk menggetel kuih siput. Menggetel kuih siput menggunakan tangan amat letih bukan? Jadi dengan adanya mesin kuih siput ini dapat membantu para usahawan untuk menjimatkan mada dan juga tenaga anda.

Mesin kuih siput mampu memuatkan untuk sekali proses sebanyak 8-10 kg doh kuih siput. Mesin ini jugak dapat menghasilkan kuih siput yang banyak bergantung kepada kecepatan usahawan untuk supply doh ke dalam mesin ini. Mesin ini mempunyai power 0.9kw dan 240v. Mesin kuih siput ini juga didatangi dengan compressor untuk menekan doh dan mencetak kuih siput dalam bentuk yang cantik.

Mesin kuih siput ini juga mempunyai button yang memudahkan usahawan untuk menggendalikan mesin ini, contohnya button stop dan button on. Mesin kuih siput juga boleh mengubah kelajuan mesin, contohnya semakin laju mesin, semakin kecil saiz kuih siput yang dihasilkan dan semakin lambat mesin mencetak, semakin besar saiz kuih siput. Menarik bukan? Jadi usahawan mempunyai pilihan untuk mencetak saiz kuih siput mengikut citarasa dan keperluan usahawan.  Tapi jangan terlalu kecil ye saiz kuih siput, nanti hasilnya tidak berapa menarik.

Tips untuk menggunakan mesin ini, jika boleh biji cili haruslah diasingkan terlebih dahulu atau haluskan biji cili untuk mengelak hasil yang dicetak menjadi tidak cantik. Untuk tekanan air compressor pula sesuai digunakan antara 4, 4.5 atau 5.

Jika dibuat perbandingan dengan penggunaan mesin dan manual, dapat dilihat dalam masa yang singkat dapat menghasilkan kuih siput di antaar 8-10 kg bahan. Oleh itu dengan penggunaan mesin ini, proses penghasilan kuih siput akan menjadi lebih cepat dan kapasiti juga dapat meningkat dengan banyak. Jika penghasilan kuih siput dibuat secara manual, ia mungkin akan mengambil lebih banyak mada dan tenaga.

Kesimpulan

Kesimpulannya, sebagai usahawan yang terlibat dengan proses kuih siput, kita perlulah memberi penekanan tentang penghasilan produk yang efektif dan lebih sistematik untuk menarik lebih ramai pelanggan kita. Ia juga untuk penghasilan produk yang berkualiti dan memastikan perniagaan kita sentiasa grow up.

Semoga entry kali ini dapat membantu dan memberi manfaat kepada anda yang telah menggunakan mesin kuih siput ataupun baru nak menggunakan mesin kuih siput. Sekian dulu dari saya, Assalamualaikum, Bye..